Stads- och kommunhistoriska institutet
Stads- och kommunhistoriska institutets (SKHI) verksamhet är bred. Institutet har ett övergripande ansvar för svensk stads- och kommunhistoria och driver egen forskning. Vi samarbetar med andra urbanhistoriskt intresserade inom och utom landet.
Det senaste från SKHI
-
Befolkningar, städer och stater - en studie i historiska maktprocesser
En publikation av författare Sven Lilja om strukturella maktresurser i det skando-baltiska området, cirka 1500-1820.
-
Svensk stadshistoria - en introduktion
I den här boken presenterar författarna huvuddragen i svensk urbanisering och stadsutveckling genom tiderna utifrån perspektiven: urbana trender, demografi, näringsliv, styrelse och förvaltning, stadslandskap samt sociala och kulturella förhållanden. Boken finns även på engelska: Swedish urban history - an introduction.
-
Städer & Kommuner - ett institut firar 100 år
År 2019 fyllde Stads- och kommunhistoriska institutet 100 år. Det var anledning till att fundera kring institutets historia och framtid. Institutet har gett ut ett häfte med flera bidrag: Städer & Kommuner - ett institut firar 100 år.
-
Skellefteå och Strängnäs: Moderniseringen av två svenska småstäder 1880–1914
I boken undersöker Åke Sandström, hur dessa båda småstäder förmådde att på kort tid genomföra omfattande och resurskrävande moderniseringar och hur stadsborna såg på dessa genomgripande omvandlingar.
Seminarium och evenemang
Andra läser om...
-
Lär dig läsa frakturstil, övningar
Frakturstilen är framtagen som ett stöd för tolkning av äldre dokument. Det vänder sig till studenter, forskare, privatforskare, hembygds- och släktforskare eller andra intresserade av äldre handskrivna dokument.
-
Kommunreform 1971
1971 genomfördes en stor kommunreform och antalet kommuner reducerades genom omfattande sammanläggningar till dagens 290 kommuner. Det är dags att diskutera denna reform med tanke på förnyade diskussioner om kommunsammanläggningar.
-
Handledning studenter
Vi handleder studenter som vill skriva kandidat- och masteruppsatser om stadshistoriska ämnen samt ett antal doktorander. Om du som student vill forska om ett stadshistoriskt ämne, är du välkommen att höra av dig till oss!
-
Samarbeten, nätverk
Institutet är engagerat i olika nationella och internationella samarbeten inom Europa. Institutets primära uppgift ligger i detta samarbete som behövs för att stärka stadshistoriens roll inom akademien och i kontakt med det omgivande samhället.