Publicerad 20 november 2023

Seminarium, konferenser och workshoppar

Program och anmälan till Stads- och kommunhistoriska institutets seminarium, workshoppar och konferenser som behandlar städer och kommuner. Här kan du även hitta internationella konferenser som arrangeras av andra organisationer och aktörer med stadshistorisk inriktning.

Utöver de evenemang som vi anordnar på historiska institutionen vid Stockholms universitet medverkar vi också vid olika event som arrangeras av andra aktörer.

 • Vid våra forskarseminarium presenterar forskare nya forskningsresultat.
  • Ingen anmälan krävs.
  • Semniarierna sker fysiskt på Stockholms universitet.
 • Vi erbjuder även workshoppar med specifika frågeställningar och teman, som till exempel stadshistoriens aktualitet, Nordens huvudstadsmuseer, metodiska frågor och mycket mer.
  • Anmälan krävs - begränsat antal platser.

Aktuella evenemang

 1. torsdag
  18
  apr

  Stockholms förstäder och deras historia 1870

  Vi vill lyfta fram Stockholms förorter så som de representeras i forskningen och inom de institutioner som förvarar förorternas historia. Syftet är att inleda en ämnesöverskridande workshop samt definiera behov och möjligheter till framtida samarbeten. Välkommen.

  Datum
  18 april 2024 - 19 april 2024
  Tid
  13.30 – 13.00
 2. torsdag
  25
  apr

  Bostäder, byggande och bostadspolitik före den bostadssociala utredningen

  Du är välkommen till en workshop där vi behandlar fastighetsägande, stadsplanering, bostadsbyggande samt bostadsförsörjning för utsatta grupper fram till andra världskriget.

  Datum
  25 april 2024 - 26 april 2024
  Tid
  13.00 – 13.00
 3. tisdag
  7
  maj

  Rummet och politiken

  Välkommen till ett seminarium med medverkande från Stockholms universitet. Pär Altermark presenterar sin pågående forskning om Rumslighet och politisk styrning i en urban kontext. Fabian Nyström berättar om sin forskning Planmosaik – Kronologi – Analys för Stockholm.

  Datum
  7 maj 2024
  Tid
  13.00 – 15.00
 4. måndag
  10
  jun

  The History of Municipal Socialism

  Välkommen till en gästföreläsning på engelska där professor Shelton Stromquist presenterar sin bok Claiming the City, om arbetarrörelsens och kommunalsocialismens historia i ett antal länder, däribland Sverige.

  Datum
  10 juni 2024
  Tid
  17.00 – 19.00

Informationsansvarig

 • Heiko Droste
  Professor