Interoperable Europe Act
Innebörd och konsekvenser för förordningsförslaget Interoperable Europe Act .
Senast uppdaterad: .
Innebörd
Syftet med förslaget till en ny förordning kring interoperabilitet är att underlägga för EU:s medlemsstater att utbyta information, samarbeta och dela tjänster över nationsgränserna. I detta ingår även hur länderna ska organisera sig i arbetet för att få ett sammanhållande ekosystem av lösningar. Förslaget utgår från att lösningarna ska baseras på öppen källkod och öppna data. För att nå detta föreslås en styrstruktur med mekanismer för teknisk anslutning, gemensam organisering och rättsliga instrument.
Det befintliga ramverket för interoperabilitet i Europa, European Interoperability Framework (EIF), ska implementeras och vidareutvecklas utifrån den struktur och modell som förordningen beskriver.
Konsekvenser
Förordningen innebär två större förändringar för kommuner och regioner. Dels kommer varje aktör att behöva genomföra en så kallad interoperabilitetsbedömning, vilket i praktiken innebär att digitala lösningar ska bedömas utifrån ramverkets riktlinjer. Dels ska lösningarna tillgängliggöras i en europeisk portal (kvarstår att utveckla) för vidare användning av andra offentliga aktörer inom EU.
Detta gör SKR
SKR har framfört synpunkter på förslaget i december 2022. SKR har också yttrat sig på den svenska interoperabilitetsutredningen ”En reform för datadelning” (april 2024) som till stora delar baseras på den europeiska förordningen. SKR ser att den lokala offentliga förvaltningen får ett utökat uppdrag som innebär ofinansierade kostnader på grund av ökad rapporteringsgrad, anpassning mot ännu ej prövade regelverk samt ett bredare förvaltningsuppdrag då lösningar ska kunna användas brett inom EU. Oaktat dessa oklarheter, ser SKR ändå att en harmoniserad struktur för digitalisering kommer att tjäna Europa och Sverige på lång sikt.
Tidplan, status
EU:s lagstiftare nådde en överenskommelse den 13 mars 2024. Förordningen har bland annat ändrats rörande kommunernas och regionernas representation in i Interoperable Europe Board som kommer att vara det styrande organet för arbetet. Den Europeiska Regionkommittén kommer att delta som observatör i styrelsen.
Läs vidare
Informationsansvarig
-
Torbjörn Karlsson
Handläggare