14 juni 2024 kl. 09.00-11.00

Främjande av företag i kulturella och kreativa branscher – kommunernas och regionernas roll

Ett seminarium med syfte att öka kunskapen om det som sker för att utveckla Kulturella kreativa branscher (KKB), kopplingen till besöksnäring och turism samt att belysa kommunernas och regionernas roller i arbetet.

Anmäl dig

Innehåll

De kulturella och kreativa branscherna (KKB) utgör en allt viktigare del av näringslivet och arbetsmarknaden, i Sverige, EU och övriga världen. I Sverige återfinns omkring 130 000 företag i KKB, dvs. en tiondel av alla Sveriges företag. Förutom att skapa tillväxt och arbetstillfällen bidrar KKB till ökad attraktion med besöksnäring och turism men också till att stärka kulturutbudet och den lokal identiteten och sammanhållningen. Staten, regionen och kommunerna spelar alla viktiga roller att främja utvecklingen av KKB.

Det tas för stunden flera spännande initiativ i Sverige för att främja utvecklingen av KKB. Regeringen har nyligen tagit fram en strategi för företag i KKB och Lunds universitet har nyligen fått uppdraget av EU kommissionen att tillsammans med partners från hela Europa utveckla policyrekommendationer för att främja innovation inom KKB.

Målgrupp

Förtroendevalda och tjänstepersoner i kommuner, regioner och bolag med ansvar och intresse för främjandet av kulturella och kreativa branscher. Det kan exempelvis handla om olika sektorer och områden såsom kultur- och fritid, näringsliv och besöksnäring, regional utveckling, landsbygdsutveckling och samhällsplanering.

Praktisk information

Seminariet kommer att spelas in och vara tillgänglig i 14 dagar för anmälda deltagare.

Program

Mer specifikt programinnehåll kommer.

Medverkande

  • Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare, Kulturdepartementet
  • Hanna Schölander (L), ordförande Driftnämnden Kultur och skola, Region Halland och Ordförande Regionalsamverkan Sydsverige Kulturutskott
  • Lars Alkner, kulturchef, Värnamo kommun
  • Charlotte Lorentz Hjorth, huvudkoordinator EKIP, Lunds universitet
  • Sandra Lindström, ordförande i beredningen för kultur och fritid, SKR
  • Carina Sammeli (S), Kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun
  • Susanne Andersson, VD, Visit Sweden
  • Jenny Tingvall Kornmacher, utvecklare kulturella och kreativa branscher, Region Skåne
  • Jonas Frykman, handläggare, SKR

Informationsansvarig

  • Jonas Frykman
    Handläggare

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.